Πολλές φορές κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των διαφόρων λειτουργιών της εφαρμογής θα χρειαστεί να αναζητήσετε τον κωδικό κάποιου προμηθευτή. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αναζητήσεων προμηθευτών.
1. Αναζήτηση προμηθευτή μέσα στον Browser προμηθευτών.
Μέσα από τον Browser προμηθευτών μπορείτε να καλέσετε την λειτουργία αναζήτησης με τους παρακάτω τρόπους:
- Πλήκτρο Ctrl+F
- Πλήκτρο F7 (Compatibility mode)
- Δεξί κλικ και επιλογή Αναζήτηση
- Κλικ στο εικονίδιο στην εργαλειοθήκη του Browser
Οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενέργειες θα εμφανίσει την οθόνη αναζήτησης:
Ο τρόπος αναζήτησης προμηθευτή διαφοροποιείται ανάλογα με τα στοιχεία που θα πληκτρολογήσετε στο πεδίο «Αναζήτηση τιμής»:
Αν πληκτρολογήσετε ένα αρνητικό αριθμό με μήκος μεγαλύτερο ή ίσο από τέσσερα ψηφία, τότε το σύστημα θα δημιουργήσει έναν κωδικό προμηθευτή από τον 2βάθμιο λογαριασμό που ορίζουν τα τέσσερα πρώτα ψηφία που πληκτρολογήσατε συμπληρώνοντας τα υπολειπόμενα στοιχεία που έχετε πληκτρολογήσει με μηδενικά από τα αριστερά ώστε να συμπληρωθεί ένας 10ψηφιος κωδικός. Αν το μήκος των ψηφίων του αριθμού είναι μικρότερο από τέσσερα ψηφία τότε δημιουργείται ένας κωδικός από το βασικό κωδικό πελατών που έχει δηλωθεί στο λογιστικό σχέδιο της εταιρίας (συνήθως 50.00) και τα ψηφία που πληκτρολογήσατε χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν τα 10 ψηφία του κωδικού. Στη συνέχεια γίνεται αναζήτηση κάνοντας χρήση του κλειδιού «Κωδικός προμηθευτή» και ο δείκτης εγγραφών τοποθετείται στην εγγραφή με κωδικό ίσο μεγαλύτερο του κωδικού προμηθευτή.
Παράδειγμα:
Αν πληκτρολογήσετε -10 δημιουργείται ο κωδικός 50.00.000010
Αν Πληκτρολογήσετε -539815 δημιουργείται ο κωδικός 53.98.000015
Αν η τιμή αναζήτησης ξεκινά με ένα αστεράκι (*) ακολουθούμενη από έναν αριθμό τότε γίνεται αναζήτηση προμηθευτή με βάσει το ΑΦΜ και ο δείκτης εγγραφών τοποθετείται στον προμηθευτή που το ΑΦΜ του ξεκινά από την τιμή που πληκτρολογήσατε. Εννοείται ότι αν πληκτρολογήσετε όλο το ΑΦΜ του προμηθευτή το σύστημα θα εντοπίσει ακριβώς τον προμηθευτή τον οποίο ψάχνετε.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η αναζήτηση γίνεται με κλειδί την επωνυμία προμηθευτή και ο δείκτης εγγραφών τοποθετείται στον προμηθευτή του οποίου η επωνυμία είναι πιο κοντά στην τιμή που πληκτρολογήσατε.
Σε όλες τις περιπτώσεις η ταξινόμηση στον browser αλλάζει ανάλογα με τη στήλη που επιλέχθηκε για αναζήτηση.
2. Αναζήτηση κωδικού προμηθευτή ή συναλλασσόμενου σε κάποιο πεδίο οθόνης.
Πολλές φορές θα κληθείτε να πληκτρολογήσετε τον κωδικό ενός προμηθευτή ή ενός συναλλασσόμενου μέσα από τις διάφορες φόρμες της εφαρμογής. Στη παρακάτω οθόνη εμφανίζεται ένα πεδίο, όπου ζητείται η συμπλήρωση του κωδικού συναλλασσόμενου στο παραστατικό που πρόκειται να εκδοθεί.
Μπορείτε να συμπληρώσετε τον κωδικό του συναλλασσόμενου χρησιμοποιώντας μια από τις παρακάτω μεθόδους:
Αν θυμάστε τον κωδικό του συναλλασσόμενου, στην περίπτωση μας προμηθευτή, μπορείτε να συμπληρώσετε απ’ ευθείας τον κωδικό. Δεν είναι ανάγκη να τον συμπληρώσετε ολόκληρο τον κωδικό. Μπορείτε πχ να γράψετε 500010 και το σύστημα αυτόματα θα τον μετατρέψει σε 5000000010.
Μπορείτε να γράψετε τα αρχικά της επωνυμίας του προμηθευτή. Το σύστημα αμέσως θα ανοίξει τον Browser αναζήτησης προμηθευτών και θα τοποθετηθεί στον προμηθευτή του οποίου τα αρχικά ταιριάζουν με αυτά που πληκτρολογήσατε. Η λίστα των προμηθευτών θα είναι ταξινομημένη κατά επωνυμία. Επιλέξετε τον προμηθευτή που θέλετε και πατήστε Enter. Το πεδίο κωδικός συναλλασσόμενου θα συμπληρωθεί αμέσως με τον κωδικό προμηθευτή που επιλέξατε.
Αν θέλετε να βρείτε ένα προμηθευτή με χρήση του ΑΦΜ του αφήστε το πεδίο κενό ή πατήστε το κουμπί με τις τρεις τελίτσες. Αμέσως θα ανοίξει ο Browser αναζήτησης προμηθευτών. Πατήστε *ΑΦΜ. Αμέσως ο δείκτης εγγραφών θα τοποθετηθεί στον πελάτη που έχει το ΑΦΜ που πληκτρολογήσατε. Πατήστε Enter και αμέσως θα συμπληρωθεί ο κωδικός συναλλασσόμενου με τον κωδικό προμηθευτή που επιλέξατε.